Fluistertolken, wat is dat?

Leer meer over de voor- en nadelen van fluistertolken

Fluistertolken, wat is dat?

De naam zegt het al: een fluistertolk fluistert. Daarom zit een fluistertolk naast de persoon die taalhulp nodig heeft. Alleen op die manier kan de fluistertolk de vertaling in het oor van de ontvanger fluisteren. Zo zachtjes dat anderen hier zo min mogelijk last van hebben.

Klein gezelschap

Het ligt voor de hand: fluistertolken is een geschikte tolkmethode voor kleine groepen. In grote groepen wordt het gefluister al snel lastig te verstaan en bovendien kan het als storend worden ervaren door andere aanwezigen. Situaties waarin een fluistertolk een oplossing biedt, zijn:

  • zakelijk onderhandelingen
  • kleine vergaderingen
  • korte presentaties
  • internationale bedrijfsbezoeken

Kleine gezelschappen dus. Bovendien gaat het meestal om bijeenkomsten van korte duur – zo’n een tot anderhalf uur, tenzij je wat pauzes inlast.

De fluistertolk tolkt voor maximaal één of twee personen tegelijk. Als er op meerdere plaatsen gefluisterd wordt, kun je je voorstellen dat de vergadering nogal rommelig wordt. Bovendien kunnen de personen voor wie getolkt wordt niet actief deelnemen aan het gesprek. Als je dat wel wilt, verwijzen we je graag door naar een consecutieftolk.

Al dat gefluister maakt het een wat persoonlijke en informele tolkmethode. Daarom is het van belang dat jij je op je gemak voelt bij de tolk.

Fluisterend tolken is intensief

Een fluistertolk moet beschikken over een behoorlijke portie concentratievermogen. Fluisterend tolken is namelijk een vorm van simultaan tolken, waarbij de tolk tolkt terwijl de spreker spreekt. Een fluistertolk moet dus tegelijkertijd luisteren, vertalen en spreken in een open ruimte waar veel afleiding is. Voordeel: je loopt geen vertraging op in de vergadering of presentatie.

Omdat fluistertolken intensief is, is het van groot belang dat de fluistertolk kennis heeft van het besproken onderwerp. Heeft hij/zij dat niet, dan is er alsnog kans op vertraging en onvolledige informatie. Naast accurate kennis is een goede voorbereiding cruciaal. Het is absoluut aan te raden om van tevoren relevant materiaal door te sturen, zodat de tolk zich in het besproken onderwerp kan verdiepen.

Fluisterset

Een fluistertolk heeft geen materiaal nodig. Met een paar goede oren en een heldere stem komt een fluistertolk al een heel eind. In sommige situaties, bijvoorbeeld bij rondleidingen of als er meerdere luisteraars zijn, maakt een fluistertolk gebruik van een fluisterset. Dit is een headset waarmee een tolk kan zenden (spreken) en ontvangen (luisteren). Deelnemers horen de vertaling door een koptelefoon.

Voordelen

  • geen vertraging
  • geen apparatuur vereist
  • persoonlijk

Nadelen

  • in enkele gevallen storend voor andere luisteraars
  • niet mogelijk in groot gezelschap
  • intensief

Fluistertolk nodig? Wel of geen fluisterset? Kom er direct achter!